Tarta z malinami i migdałową kruszonką
Aromatyczne nadzienie malinowe na kruchym cieście otoczone kruszonką migdałową. Tartę zdobią floksy o słodkim lekko korzennym smaku.
150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
pół szklanki cukru
laska wanilii
ziarenko kardamonu
laska cynamonu
łyżeczka agar agar
200 g cukru
200 g masła
skórka otarta z pomarańczy
maliny i floksy do ozdoby
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy okrąg o średnicy 30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut.
Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.
Składniki:
forma na tartę o średnicy 30cm:
kruche ciasto:
300 g mąki krupczatki150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
masa malinowa:
1 litr malinpół szklanki cukru
laska wanilii
ziarenko kardamonu
laska cynamonu
łyżeczka agar agar
kruszonka migdałowa:
200 g zmielonych migdałów200 g cukru
200 g masła
skórka otarta z pomarańczy
maliny i floksy do ozdoby
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy okrąg o średnicy 30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut.
Masa malinowa:
Maliny podsmażamy z dodatkiem cukru, wanilii, kardamonu, cynamonu i agaru przez 15 minut, aż maliny odparują. Wyjmujemy laski wanilii i cynamonu.Kruszonka migdałowa:
Zmielone migdały łączymy z masłem, cukrem i skórką pomarańczy, zagniatamy do uzyskania plastycznej masy.Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.
Komentarze
Prześlij komentarz