Tarta z malinami i migdałową kruszonką

Aromatyczne nadzienie malinowe na kruchym cieście otoczone kruszonką migdałową. Tartę zdobią floksy o słodkim lekko korzennym smaku.

Składniki:

forma na tartę o średnicy 30cm:

kruche ciasto:

300 g mąki krupczatki
150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli

masa malinowa:

1 litr malin
pół szklanki cukru
laska wanilii
ziarenko kardamonu
laska cynamonu
łyżeczka agar agar 

kruszonka migdałowa:

200 g zmielonych migdałów
200 g cukru
200 g masła
skórka otarta z pomarańczy

maliny i floksy do ozdoby

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto  rozwałkowujemy okrąg o średnicy  30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut.

Masa malinowa:

Maliny podsmażamy z dodatkiem cukru, wanilii, kardamonu, cynamonu i agaru przez 15 minut, aż maliny odparują. Wyjmujemy laski wanilii i cynamonu.

Kruszonka migdałowa:

Zmielone migdały łączymy z masłem, cukrem i skórką pomarańczy, zagniatamy do uzyskania plastycznej masy.

Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.

Komentarze

Popularne posty