Karpatka z bitą śmietaną straciatella, malinami i bananem
Kruche ciasto parzone z masą śmietanową z dodatkiem gorzkiej czekolady znakomicie komponuje się ze świeżymi malinami oraz bananami. Dosłownym kwiatkiem na cieście są floksy, które pięknie się prezentują, a ich słodki lekko korzenny smak idealnie podkreśla całość.
2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
3 - 4 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
szklanka malin
duży banan
floksy i maliny do posypania
Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
Składniki:
ciasto:
125 g masła2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
masa:
1 litr śmietanki kremówki minimum 36%3 - 4 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
szklanka malin
duży banan
floksy i maliny do posypania
Wykonanie:
ciasto:
Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
Komentarze
Prześlij komentarz