Krem dyniowy z gulaszem wołowym

 Aksamitna zupa krem z dyni piżmowej w połączeniu z gulaszem wołowym to idealna propozycja na rozgrzewający jesienny obiad.

Składniki:


zupa krem:

dynia piżmowa o wadze około 1,5 kg
1/4 batata (około 15 dag)
pół papryczki chili
1-2 cm kawałek imbiru
połowa cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżeczki curry
łyżeczka masła

gulasz wołowy:

pęczek włoszczyzny(seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, natka pietruszki)
500 g wołowiny gulaszowej
500 g małych prawdziwków
łyżka masła
50 ml Jägermeistera, lub innego likieru o ziołowo-korzennym smaku
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy 

Wykonanie:

Zupa krem:

Na maśle podsmażamy warzywa pokrojone w dużą kostkę(i tak będą miksowane) oraz przyprawy. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie miksujemy zupę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gulasz:

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do mięsa dodajemy pokrojone w równą kostkę warzywa oraz grzyby pokrojone w plasterki. Dodajemy ziele i liść laurowy oraz wlewamy likier ziołowy. Dusimy pod przykryciem około 30-45 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Sposób podania:

Zupę wlewamy do misek, na środek kładziemy 3-4 łyżki gulaszu, można oczywiście dodać więcej zależy jak treściwe zupy lubimy. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty