Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

Pomysł na pyszną jesienną zapiekankę z ziemniakami, grzybami oraz wędzonym schabem wieprzowym.


Składniki:

1 kg ziemniaków
2 kg leśnych grzybów, u mnie prawdziwki
2 ząbki czosnku
2 cebule czerwone
40 dag wędzonego surowego schabu wieprzowego
200 ml słodkiej śmietanki 42 %
100 ml likieru ziołowego Jägermeister 
sól
pieprz 
gałka muszkatołowa
łyżka masła
zioła prowansalskie
kilka listków laurowych
rozmaryn 


Wykonanie:

Z grzybów odkładamy kilka najładniejszych malutkich kapeluszy, resztę kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Zalewamy likierem ziołowym i dusimy około 10-15 minut. Wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dosyć słony, gdyż ziemniaki przejmą większość soli z sosu.

Na dnie naczynia żeliwnego układamy warstwę z plasterków ziemniaków, następnie wylewamy sos grzybowy, następnie układamy plasterki cebuli i schab pokrojony w paseczki. Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków, ja je pokroiłam w kratkę za pomocą karbowanego noża. Posypujemy ziołami prowansalskimi, listkami laurowymi, rozmarynem oraz kapeluszami wcześniej odłożonych prawdziwków. Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1,5 godziny.  Zapiekankę podajemy posypaną koperkiem lub pietruszką.
 

Komentarze

Popularne posty