Krem borowikowy z chipsami grzybowymi
Kremowa zupa o głębokim grzybowym smaku, której doskonałym uzupełnieniem są chrupiące chipsy grzybowe.
por
lubczyk
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka masła
2 litry bulionu lub wody
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Na suchej patelni rumienimy cienko pokrojone plasterki grzybów. Gdy są już zrumienione i chrupiące oprószamy je solą i pieprzem.
Zupę przelewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy grzybowymi chipsami i natką pietruszki.
Rada: Dobrze by w zupie znalazło się kilka dużych kapeluszy prawdziwków, gdyż nadadzą one zupie niezwykłego aromatu i poprawią konsystencję.
Składniki:
2 kg prawdziwkówpor
lubczyk
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka masła
2 litry bulionu lub wody
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
chipsy grzybowe:
małe kapelusze prawdziwkówsól
pieprz
Wykonanie:
Na maśle podduszamy ząbki czosnku i pokrojonego w plasterki pora. Oczyszczone grzyby kroimy na kawałki i dokładamy do pora i czosnku. Dusimy wszystko około 15 minut. Dodajemy bulion/wodę i gotujemy przez 30 minut. Do zupy dodajemy posiekane zioła i sok z cytryny. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zupa wydaje nam się zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę bulionu. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami.Na suchej patelni rumienimy cienko pokrojone plasterki grzybów. Gdy są już zrumienione i chrupiące oprószamy je solą i pieprzem.
Zupę przelewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy grzybowymi chipsami i natką pietruszki.
Rada: Dobrze by w zupie znalazło się kilka dużych kapeluszy prawdziwków, gdyż nadadzą one zupie niezwykłego aromatu i poprawią konsystencję.
Komentarze
Prześlij komentarz