Lasagne z grzybami leśnymi

Pyszna zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi, żółtym serem i beszamelem.

Składniki:

płaty makaronowe:

ok. 1/2 kg mąki krupczatki
ok. 6 jajek
szczypta soli

sos grzybowy:

3 kg mieszanych grzybów leśnych
łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
cebula
papryczka chili
lubczyk
nać selera
pieprz czarny
pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny

beszamel:

1/2 litra mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
gałka muszkatołowa

40 dag żółtego sera

Wykonanie:

płaty do lasagne:

Z krupczatki, jajek i soli zagniatamy twarde ciasto. Przykrywamy je miską.

sos grzybowy:

Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i chili, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około 40 minut, aż grzyby odparują i powstanie bardzo gęsty sos grzybowy. Grzyby doprawiamy do smaku przyprawami, sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.

beszamel:

Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy zimne mleko, mieszamy. Ponownie stawiamy na ogień i ciągle mieszamy do zgęstnienia sosu. Beszamel doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.

Ciasto dzielimy na około 8 części i wałkujemy na cienkie płaty.

Do wysmarowanej masłem formy wykładamy warstwę płatów makaronowych, sos grzybowy, ser, beszamel, płaty makaronowe i tak do wykończenia składników. Górną warstwą powinien być makaron. Ozdabiamy plasterkami grzybków, posypujemy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-60 minut.

Komentarze

Popularne posty