Lasagne z grzybami leśnymi
Pyszna zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi, żółtym serem i beszamelem.
ok. 6 jajek
szczypta soli
łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
cebula
papryczka chili
lubczyk
nać selera
pieprz czarny
pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
gałka muszkatołowa
40 dag żółtego sera
Ciasto dzielimy na około 8 części i wałkujemy na cienkie płaty.
Do wysmarowanej masłem formy wykładamy warstwę płatów makaronowych, sos grzybowy, ser, beszamel, płaty makaronowe i tak do wykończenia składników. Górną warstwą powinien być makaron. Ozdabiamy plasterkami grzybków, posypujemy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-60 minut.
Składniki:
płaty makaronowe:
ok. 1/2 kg mąki krupczatkiok. 6 jajek
szczypta soli
sos grzybowy:
3 kg mieszanych grzybów leśnychłyżka masła
2-3 ząbki czosnku
cebula
papryczka chili
lubczyk
nać selera
pieprz czarny
pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny
beszamel:
1/2 litra mleka2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
gałka muszkatołowa
40 dag żółtego sera
Wykonanie:
płaty do lasagne:
Z krupczatki, jajek i soli zagniatamy twarde ciasto. Przykrywamy je miską.sos grzybowy:
Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i chili, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około 40 minut, aż grzyby odparują i powstanie bardzo gęsty sos grzybowy. Grzyby doprawiamy do smaku przyprawami, sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.beszamel:
Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy zimne mleko, mieszamy. Ponownie stawiamy na ogień i ciągle mieszamy do zgęstnienia sosu. Beszamel doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.Ciasto dzielimy na około 8 części i wałkujemy na cienkie płaty.
Do wysmarowanej masłem formy wykładamy warstwę płatów makaronowych, sos grzybowy, ser, beszamel, płaty makaronowe i tak do wykończenia składników. Górną warstwą powinien być makaron. Ozdabiamy plasterkami grzybków, posypujemy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz