Mini tarty z sosem bolońskim


 Kruche ciasto połączone z sosem bolońskim smakuje po prostu wybornie.


Składniki:

4 mini tarty o średnicy 12 cm:

kruche ciasto:

250 g krupczatki
125  masła
żółtko
szczypta soli
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

farsz:

400 g mielonego mięsa wołowego
pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, natka pietruszki)
200 g małych pieczarek
łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml koniaku
łyżka oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
bazylia
oregano
ząbek czosnku
chili

4 plasterki żółtego sera

Wykonanie:

ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy na środku wgłębienie. Do wgłębienia dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtko i sól. Siekamy nożem/krajaczką do ciasta, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy kulę z ciasta. Owijamy folią i chłodzimy co najmniej przez 30 minut.

farsz:

Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i je chwilę podsmażamy. Do mięsa dodajemy starte warzywa oraz pokrojone pieczarki, dusimy około 30-40 minut. Do farszu dodajemy koncentrat oraz wlewamy koniak dusimy jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Sos odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy tak by uzyskać koła o średnicy 12 cm. Ciastem wykładamy foremki, następnie kładziemy plasterek sera i farsz mięsno-warzywny, na wierzch kładziemy ciasto, ponacinane radełkiem.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 25-30 minut. Można serwować zarówno na gorąco jak i po wystudzeniu.

Komentarze

Popularne posty