Chrupiące kawałki dorsza z sosem czosnkowym
Chrupiąca, pikantna panierka kryje wewnątrz delikatną rybę, która świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.
szklanka mąki krupczatki
3 jajka
2 łyżeczki sproszkowanej papryki piemonckiej (pikantnej)
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki soli ziołowej
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
skórka i sok z cytryny do smaku
koperek
sól
pieprz czarny
szczypta cukru
natka pietruszki do posypania całości
Serek mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy do smaku przyprawami.
Kawałki ryby podajemy z sosem czosnkowym. Całość posypujemy natką.
Składniki:
500 g polędwicy z dorszaszklanka mąki krupczatki
3 jajka
2 łyżeczki sproszkowanej papryki piemonckiej (pikantnej)
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki soli ziołowej
olej do smażenia
sos:
200 g serka homogenizowanego naturalnego2 ząbki czosnku
skórka i sok z cytryny do smaku
koperek
sól
pieprz czarny
szczypta cukru
natka pietruszki do posypania całości
Wykonanie:
Rybę kroimy w dużą kostkę. Mąkę mieszamy z przyprawami. Rybę otaczamy w mące, a następnie rozmąconym jajku i ponownie w mące. Kawałki ryby smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się przyrumieni.Serek mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy do smaku przyprawami.
Kawałki ryby podajemy z sosem czosnkowym. Całość posypujemy natką.
Komentarze
Prześlij komentarz