Chrupiące kawałki dorsza z sosem czosnkowym

Chrupiąca, pikantna panierka kryje wewnątrz delikatną rybę, która świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

Składniki:

500 g polędwicy z dorsza
szklanka mąki krupczatki
3 jajka
2 łyżeczki sproszkowanej papryki piemonckiej (pikantnej)
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki soli ziołowej
olej do smażenia


sos:

200 g serka homogenizowanego naturalnego
2 ząbki czosnku
skórka i sok z cytryny do smaku
koperek
sól
pieprz czarny
szczypta cukru

natka pietruszki do posypania całości

Wykonanie:

Rybę kroimy w dużą kostkę. Mąkę mieszamy z przyprawami. Rybę otaczamy w mące, a następnie rozmąconym jajku i ponownie w mące. Kawałki ryby smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się przyrumieni.

Serek mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy do smaku przyprawami.

Kawałki ryby podajemy z sosem czosnkowym. Całość posypujemy natką.





Komentarze

Popularne posty