Zapiekanka z zielonym i czerwonym pesto

Pyszna propozycja na oryginalne śniadanie, kolację lub jako gorąca przystawka na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

proporcje na 4 zapiekanki:

2 półbagietki

pesto zielone:

pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
4 plasterki żółtego sera
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
sok z cytryny

pesto czerwone:

100 g sera bałkańskiego
270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (waga netto)
2-3 łyżki oleju spod pomidorów
pół papryczki chili
pół małej cebuli
sól
pieprz

do przybrania pomidorki koktajlowe czerwone i żółte

Wykonanie:

Bagietki kroimy wzdłuż na pół.

Pesto zielone:
Wszystkie składniki na zielone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.

Pesto czerwone:
Wszystkie składniki na czerwone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.

Łyżeczką nakładamy na przemian zielone i czerwone pesto. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.



Komentarze

Popularne posty