Zapiekanka z zielonym i czerwonym pesto
Pyszna propozycja na oryginalne śniadanie, kolację lub jako gorąca przystawka na spotkanie ze znajomymi.
2 ząbki czosnku
4 plasterki żółtego sera
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
sok z cytryny
270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (waga netto)
2-3 łyżki oleju spod pomidorów
pół papryczki chili
pół małej cebuli
sól
pieprz
do przybrania pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
Pesto zielone:
Wszystkie składniki na zielone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.
Pesto czerwone:
Wszystkie składniki na czerwone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.
Łyżeczką nakładamy na przemian zielone i czerwone pesto. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.
Składniki:
proporcje na 4 zapiekanki:
2 półbagietkipesto zielone:
pęczek natki pietruszki2 ząbki czosnku
4 plasterki żółtego sera
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
sok z cytryny
pesto czerwone:
100 g sera bałkańskiego270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (waga netto)
2-3 łyżki oleju spod pomidorów
pół papryczki chili
pół małej cebuli
sól
pieprz
do przybrania pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
Wykonanie:
Bagietki kroimy wzdłuż na pół.Pesto zielone:
Wszystkie składniki na zielone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.
Pesto czerwone:
Wszystkie składniki na czerwone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.
Łyżeczką nakładamy na przemian zielone i czerwone pesto. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz