Ruskie pierogi z botwiną i borówką
Ruskie pierogi z botwinką i czerwoną borówką smakują po prostu niesamowicie. Musicie tego spróbować.
około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 szalotki
3 łyżki masła
2 łyżki czerwonej borówki
garść botwiny
sól morska
pieprz czarny
roztarte ziele angielskie
gałka muszkatołowa
papryka chipotle w płatkach
kostka masła ok. 20 dag
ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
opcjonalnie sól
Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, chipotle i gałką muszkatołową.
Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.
Składniki:
farsz:
0,5 kg białego seraokoło 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 szalotki
3 łyżki masła
2 łyżki czerwonej borówki
garść botwiny
sól morska
pieprz czarny
roztarte ziele angielskie
gałka muszkatołowa
papryka chipotle w płatkach
ciasto:
kg mąki u mnie typ 500kostka masła ok. 20 dag
ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
opcjonalnie sól
Wykonanie:
Farsz:
Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane listki botwiny i borówki. Doprawiamy solą i chwilę dusimy.Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, chipotle i gałką muszkatołową.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz