Sznycle w ziarnach z duszonymi grzybami leśnymi
Chrupiące kotlety schabowe w ziarnach podane z aromatycznymi duszonymi grzybami leśnymi stanowią ciekawą propozycję obiadową.
sól
pieprz
mąka krupczatka do panierowania
szklanka płatków orkiszowych
pół szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
2 łyżeczki czarnuszki
2 jajka
masło klarowane do smażenia
2 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny
świeży lubczyk
Kotlety podajemy z sosem grzybowym i ziemniakami lub kaszą.
Składniki:
kotlety:
5 plastrów schabusól
pieprz
mąka krupczatka do panierowania
szklanka płatków orkiszowych
pół szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
2 łyżeczki czarnuszki
2 jajka
masło klarowane do smażenia
sos grzybowy:
2 kg mieszanych grzybów leśnych (maślaki, podgrzybki, kurki, borowiki...)2 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
łyżka soku z cytryny
świeży lubczyk
Wykonanie:
Sos grzybowy:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, dodajemy oczyszczone grzyby i lekko solimy. Dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, około godziny, grzyby powinny mocno odparować. Grzyby doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym sokiem z cytryny oraz lubczykiem.Kotlety:
Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem. Na jednym talerzu rozmącamy jajka. Na drugi wsypujemy krupczatkę, a na trzeci płatka i ziarna. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku, a następnie w płatkach. Tak przygotowane kotlety smażymy na klarowanym maśle.Kotlety podajemy z sosem grzybowym i ziemniakami lub kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz