Kurczak z brzoskwiniami i pomidorami
Składniki:
2 udka i 2 piersi kurczakacurry
sól
pieprz
1-2 cm kawałek imbiru
świeża papryczka chili
laska cynamonu
ziele angielskie 3-4
2-3 najlepiej świeże liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
5-6 szalotek
5-6 brzoskwiń
5-6 mięsistych pomidorów obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych
2-3 łyżki miodu
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Mięso dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do żeliwnego naczynia. Mięso okładamy szalotkami, połówkami obranych ze skórki brzoskwiń i pomidorami. Wkładamy cynamon, ziela i listki. Całość polewamy miodem. Wstawiamy do zimnego piecyka i nagrzewamy do 200 stopni C , zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny.Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną, posypujemy obficie natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz