Muffinki śmietankowe
Muffinki dzięki dodatkowi serka mascarpone są niesamowicie śmietankowe i po prostu rozpływają się w ustach. Dzięki niebanalnej dekoracji z pianek marshmallow mogą być ozdobą każdej imprezy.
200 g cukru
3 jajka
150 g mąki krupczatki
50 g skrobi ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka wody pomarańczowej lub skórka z pomarańczy
krem:
200 g białe czekolady
200 g mascarpone
skórka z pomarańczy, cytryny lub limonki
cukier kolorowy
perełki cukrowe
Serek mascarpone delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i skórką z owoców.
Po wystudzeniu z babeczek ścinamy wierzchy i smarujemy kremem, ozdabiamy piankami oraz perełkami. Jeśli wolimy babeczki możemy ozdobić owocami np. borówkami lub malinami.
Składniki:
proporcje na około 16 sztuk:
ciasto:
200 g serka mascarpone200 g cukru
3 jajka
150 g mąki krupczatki
50 g skrobi ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka wody pomarańczowej lub skórka z pomarańczy
krem:
200 g białe czekolady
200 g mascarpone
skórka z pomarańczy, cytryny lub limonki
dekoracja:
150 g mini pianek marshmallowcukier kolorowy
perełki cukrowe
Wykonanie:
Serek mascarpone ucieramy z cukrem i jajkami. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy je do masy serowej. Na koniec masę aromatyzujemy wodą pomarańczową. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy około 25 minut w 180-190 stopniach C.Serek mascarpone delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i skórką z owoców.
Po wystudzeniu z babeczek ścinamy wierzchy i smarujemy kremem, ozdabiamy piankami oraz perełkami. Jeśli wolimy babeczki możemy ozdobić owocami np. borówkami lub malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz