Muffinki śmietankowe

Muffinki dzięki dodatkowi serka mascarpone są niesamowicie śmietankowe i po prostu rozpływają się w ustach. Dzięki niebanalnej dekoracji z pianek marshmallow mogą być ozdobą każdej imprezy.

Składniki:

proporcje na około 16 sztuk:

ciasto:

200 g serka mascarpone
200 g cukru
3 jajka
150 g mąki krupczatki
50 g skrobi ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka wody pomarańczowej lub skórka z pomarańczy

krem:
200 g białe czekolady
200 g mascarpone
skórka z pomarańczy, cytryny lub limonki

dekoracja:

150 g mini pianek marshmallow
cukier kolorowy
perełki cukrowe

Wykonanie:

Serek mascarpone ucieramy z cukrem i jajkami. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy je do masy serowej. Na koniec masę aromatyzujemy wodą pomarańczową. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy około 25 minut w 180-190 stopniach C.

Serek mascarpone delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i skórką z owoców.

Po wystudzeniu z babeczek ścinamy wierzchy i smarujemy kremem, ozdabiamy piankami oraz perełkami. Jeśli wolimy babeczki możemy ozdobić owocami np. borówkami lub malinami.

Komentarze

Popularne posty