Gofry ziemniaczaczane z pieczarkami
Ciekawy, a jednocześnie pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.
5-6 pieczarek
cebula
łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka chipotle w płatkach
masło klarowane
natka pietruszki do posypania
Ziemniaki mieszamy z jajkami, śmietanką, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do masy ziemniaczanej dodajemy uduszone grzyby razem z cebulą, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy.
Gofrownicę nagrzewamy. Płytki gofrownicy smarujemy masłem klarowanym, a następnie rozprowadzamy masę ziemniaczaną. Gofry pieczemy około 7-10 minut (długość zależy od gofrownicy), upieczone gofry powinny być rumiane i chrupiące.
Składniki:
7-8 ugotowanych i utłuczonych ziemniaków5-6 pieczarek
cebula
łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka chipotle w płatkach
masło klarowane
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Pokrojone pieczarki dusimy na maśle z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.Ziemniaki mieszamy z jajkami, śmietanką, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do masy ziemniaczanej dodajemy uduszone grzyby razem z cebulą, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy.
Gofrownicę nagrzewamy. Płytki gofrownicy smarujemy masłem klarowanym, a następnie rozprowadzamy masę ziemniaczaną. Gofry pieczemy około 7-10 minut (długość zależy od gofrownicy), upieczone gofry powinny być rumiane i chrupiące.
Gofry podajemy gorące posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz