Kurczak z dereniem
Aromatyczne mięso kurczaka w sosie z dodatkiem nieco cierpkich owoców derenia.
Składniki:
kawałki kurczaka najlepiej domowej hodowli (użyłam piersi i udek)
sól
pieprz
curry
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziaren kolendry
2 cebule
pół litra owoców derenia
2-3 łyżki miodu
łyżka masła
lubczyk
Wykonanie:
Zbieramy pół litra owoców derenia. Najsłodsze są te co świeżo opadły na ziemię.
Zebrane owoce myjemy i pozbawiamy pestki.
Kurczaka nacieramy przyprawami. Cebulę kroimy w piórka. Całość posypujemy dereniem i posypujemy wiórkami masła oraz polewamy miodem. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żeliwnym. Naczynie z kurczakiem wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy na 200 stopni C po nagrzaniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
Komentarze
Prześlij komentarz