Kurczak z dereniem

Aromatyczne mięso kurczaka w sosie z dodatkiem nieco cierpkich owoców derenia.


Składniki:

kawałki kurczaka najlepiej domowej hodowli (użyłam piersi i udek)
sól
pieprz
curry
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziaren kolendry
2 cebule
pół litra owoców derenia
2-3 łyżki miodu
łyżka masła
lubczyk

Wykonanie:

Zbieramy pół litra owoców derenia. Najsłodsze są te co świeżo opadły na ziemię.














Zebrane owoce myjemy i pozbawiamy pestki.













Kurczaka nacieramy przyprawami. Cebulę kroimy w piórka. Całość posypujemy dereniem i posypujemy wiórkami masła oraz polewamy miodem. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żeliwnym. Naczynie z kurczakiem wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy na 200 stopni C po nagrzaniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.



Komentarze

Popularne posty