Bardzo chrupiący kurczak smażony
Składniki:
4 piersi z kurczakalitr maślanki
pęczek szczypiorku
panierka:
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki soli ziołowej
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Piersi kroimy na mniejsze kawałki. Zanurzamy je w maślance wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 30 minut.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 3-4 minuty(zależy od wielkości kawałków).
Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ulubioną sałatką oraz sosem np. ziołowo-czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz