Bardzo chrupiący kurczak smażony

 Chrupiąca panierka i soczyste mięso - czyli idealnie zrobiony smażony kurczak.

Składniki:

4 piersi z kurczaka
litr maślanki
pęczek szczypiorku

panierka:
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki soli ziołowej

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Piersi kroimy na mniejsze kawałki. Zanurzamy je w maślance wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 30 minut.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 3-4 minuty(zależy od wielkości kawałków).


Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ulubioną sałatką oraz sosem np. ziołowo-czosnkowym.

Komentarze

Popularne posty