Kremowa zupa z pieczonych warzyw

Bardzo prosta, a jednocześnie elegancka i głęboka w smaku zupa z warzyw, które zawsze mamy w domu. Dzięki temu, że bazą zupy, są warzywa, które najpierw były pieczone zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Całość dopełnia kremowy serek mascarpone.

Składniki:

5 ziemniaków
marchewka
seler
cebula
łyżka gęsiego smalcu
sól morska
1-2 łyżki serka mascarpone
pieprz kolorowy
szczypiorek

Wykonanie:

Obrane ziemniaki, marchewki i selera kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa posypujemy solą, dodajemy smalec, dokładnie nacieramy warzywa.


Warzywa przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 45-50 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka(część odkładamy do przybrania zupy), zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Do zupy dodajemy mascarpone i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupę miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę przybieramy pieczonymi warzywami oraz posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty