Kremowa zupa z pieczonych warzyw
Bardzo prosta, a jednocześnie elegancka i głęboka w smaku zupa z warzyw, które zawsze mamy w domu. Dzięki temu, że bazą zupy, są warzywa, które najpierw były pieczone zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Całość dopełnia kremowy serek mascarpone.
marchewka
seler
cebula
łyżka gęsiego smalcu
sól morska
1-2 łyżki serka mascarpone
pieprz kolorowy
szczypiorek
Warzywa przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 45-50 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka(część odkładamy do przybrania zupy), zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Do zupy dodajemy mascarpone i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupę miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę przybieramy pieczonymi warzywami oraz posypujemy szczypiorkiem.
Składniki:
5 ziemniakówmarchewka
seler
cebula
łyżka gęsiego smalcu
sól morska
1-2 łyżki serka mascarpone
pieprz kolorowy
szczypiorek
Wykonanie:
Obrane ziemniaki, marchewki i selera kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa posypujemy solą, dodajemy smalec, dokładnie nacieramy warzywa.Upieczone warzywa przekładamy do garnka(część odkładamy do przybrania zupy), zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Do zupy dodajemy mascarpone i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupę miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę przybieramy pieczonymi warzywami oraz posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz