Schab szpikowany mini kiełbaskami chorizo i fuet
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego QAFP50 g kiełbasek mini chorizo, powinny być takiej samej długości co kawałek schabu
50 g kiełbasek mini fuet, powinny być takiej samej długości co kawałek schabu
przyprawy:
pieprz kolorowy
listki szałwii
100 ml domowej przyprawy do zup
50 ml brandy
3 ziemniaki
Wykonanie:
Schab nacinamy w środku długim cienkim nożem. W otwory wkładamy chorizo i fuet. Zmielonym pieprzem kolorowym nacieramy mięso. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa wlewamy brandy i przyprawę do zup. Odstawiamy na 30 minut obracamy co jakiś czas, żeby mięso przeszło smakiem przyprawy w płynie i brandy. Obok mięsa układamy cząstki ziemniaków.Pieczemy w 180°C przez godzinę. Po godzinie piecyk wyłączamy. Na wierzchu mięsa układamy listki szałwii. Mięso zostawiamy w wyłączonym piecyku przez 15-20 minut, aby trochę odpoczęło.
Mięso możemy podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub po ostudzeniu kroić w cienkie plastry i podawać jako wędlinę.
Komentarze
Prześlij komentarz