Schab szpikowany mini kiełbaskami chorizo i fuet


Pyszny soczysty kawałek mięsa, który można podać na gorąco, jak i po wystudzeniu jako wędlinę.

Składniki:

1 kg schabu wieprzowego QAFP
50 g kiełbasek mini chorizo, powinny być takiej samej długości co kawałek schabu
50 g kiełbasek mini fuet, powinny być takiej samej długości co kawałek schabu 
przyprawy:
pieprz kolorowy
listki szałwii
100 ml domowej przyprawy do zup 
50 ml brandy
3 ziemniaki

Wykonanie:

Schab nacinamy w środku długim cienkim nożem. W otwory wkładamy chorizo i fuet. Zmielonym pieprzem kolorowym nacieramy mięso. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa wlewamy brandy i przyprawę do zup. Odstawiamy na 30 minut obracamy co jakiś czas, żeby mięso przeszło smakiem przyprawy w płynie i brandy. Obok mięsa układamy cząstki ziemniaków.
Pieczemy w 180°C przez godzinę. Po godzinie piecyk wyłączamy. Na wierzchu mięsa układamy listki szałwii. Mięso zostawiamy w wyłączonym piecyku przez 15-20 minut, aby trochę odpoczęło.
Mięso możemy  podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub po ostudzeniu kroić w cienkie plastry i podawać jako wędlinę.

Komentarze

Popularne posty