Pieczone makrele z warzywami
Makrele to bardzo smaczne, tłuste ryby dzięki czemu są pyszne pieczone lub grillowane.
marchewka
cytryna
kilka łodyg selera naciowego
kawałek fenkułu
100 ml domowej przyprawy do zup
koperek do posypania
Do naczynia, w którym będziemy piec rybę wlewamy przyprawę do zup, pokrojone w kawałki warzywa i cytrynę. Na warzywach układamy rybę i zostawiamy na 30 minut (obracamy ją kilka razy żeby przeszła smakiem warzyw i przyprawy).
Rybę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200°C. Ostatnie 2-3 minuty już bez przykrycia na funkcji grill.
Składniki:
2 duże makrele, ok 500g każdamarchewka
cytryna
kilka łodyg selera naciowego
kawałek fenkułu
100 ml domowej przyprawy do zup
koperek do posypania
Wykonanie:
Makrele oczyszczamy, nacinamy w kilku miejscach skórę.Do naczynia, w którym będziemy piec rybę wlewamy przyprawę do zup, pokrojone w kawałki warzywa i cytrynę. Na warzywach układamy rybę i zostawiamy na 30 minut (obracamy ją kilka razy żeby przeszła smakiem warzyw i przyprawy).
Rybę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200°C. Ostatnie 2-3 minuty już bez przykrycia na funkcji grill.
Komentarze
Prześlij komentarz