Smażono-pieczone stripsy z kurczaka - bardzo chrupiące
Składniki:
4 piersi z kurczakalitr kefiru
panierka:
2 szklanki mąki krupczatki
4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki soli ziołowej
olej rzepakowy do smażenia
sos kefirowy - łagodny:
szklanka kefiru
łyżeczka soli ziołowej
pieprz kolorowy
koperek
sos pikantny:
4 łyżki majonezu
łyżka łagodnego keczupu
łyżka bardzo ostrego sosu, użyłam Sos Xtreme
łyżka brandy
sos piekielnie ostry:
4 łyżki płynnego miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu Xtreme lub Pain 95%
2 łyżki octu sherry
łyżka łagodnego keczupu
świeże warzywa: sałata, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, koperek, mizuna, szczawik
Wykonanie:
Piersi kroimy w paski. Zanurzamy je w kefirze. Odstawiamy na 30 minut.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką orkiszową i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 3 minuty (zależy od wielkości kawałków).
Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.
Składniki na sosy mieszamy w oddzielnych słoiczkach i podajemy do mięsa.
Komentarze
Prześlij komentarz