Smażono-pieczone stripsy z kurczaka - bardzo chrupiące

Chrupiąca panierka i soczyste mięso - czyli idealnie zrobiony kurczak w panierce. Podany z trzema sosami: delikatnym, pikantnym i piekielnie pikantnym oraz chrupiącymi warzywami to świetny pomysł na domowy fast food.

Składniki:

4 piersi z kurczaka
litr kefiru

panierka:
2 szklanki mąki krupczatki
4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonej cebuli
2 łyżeczki soli ziołowej

olej rzepakowy do smażenia


sos kefirowy - łagodny:
szklanka kefiru
łyżeczka soli ziołowej
pieprz kolorowy
koperek


sos pikantny:
4 łyżki majonezu
łyżka łagodnego keczupu
łyżka bardzo ostrego sosu,  użyłam Sos Xtreme
łyżka brandy

sos piekielnie ostry:
4 łyżki płynnego miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu Xtreme lub Pain 95%
2 łyżki octu sherry
łyżka łagodnego keczupu

świeże warzywa: sałata, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, koperek, mizuna, szczawik

Wykonanie:

Piersi kroimy w paski. Zanurzamy je w kefirze. Odstawiamy na 30 minut.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką orkiszową i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 3 minuty (zależy od wielkości kawałków).
Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.

Składniki na sosy mieszamy w oddzielnych słoiczkach i podajemy do mięsa.

Komentarze

Popularne posty