Smażone shimeji w bułce tartej i ziarnami konopi

Grzyby shimeji swoją strukturą przypominają nieco młode opieńki. Natomiast w smaku są nieco pikantne z orzechową nutką i odrobiną słodyczy. Grzyby te, mimo gotowania, czy smażenia, pozostają niezwykle chrupkie i dodają potrawom ciekawej tekstury. Przed dodaniem do gotowania należy odciąć grzyby od ich nasady. Zarówno brązową i białą odmianę można stosować zamiennie w przepisach, gdyż są niemal identyczne w smaku. Nadają się do zup, gulaszy, sosów, potraw smażonych typu stir-fry z makaronem, omletów, sałatek, można je również piec i marynować. Bardzo dobrze komponują się smakowo z owocami morza, cytrusami, grillowanymi mięsami, białym winem i świeżymi ziołami.

Składniki:

200 g grzybów shimeji
łyżka masła
kilka kropli soku z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki łuskanych ziaren konopi

gałązka lubczyku
szczypiorek

Wykonanie:

Grzybki odcinamy od nasady, płuczemy. Rumienimy na suchej patelni, następnie solimy i dodajemy masło. Smażymy 3-4 minuty. Grzyby skrapiamy sokiem z cytryny, dosłownie kilka kropli. Posypujemy pieprzem, bułką tartą i ziarnami konopi. Smażymy jeszcze 2 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekanymi ziołami.
Takie grzybki idealnie pasują do grillowanego kurczaka oraz steków z wołowiny.
 

Komentarze

Popularne posty