Chrupiące placki ziemniaczane z kawiorem i jogurtem bałkańskim
Sekretnym chrupkości moich placków ziemniaczanych jest dodatek drobnej kaszki orkiszowej. Placki podałam z kremowym jogurtem bałkańskim oraz kawiorem z łososia.
Składniki:
1 kg ziemniakówszalotka
3 łyżki drobnej jasnej kaszki orkiszowej
łyżka mąki krupczatki
jajko
sól morska
pieprz kolorowy
mała gałązka lubczyku
olej do smażenia
jogurt bałkański
kawior z łososia
koperek
Wykonanie:
Obrane ziemniaki i szalotkę ścieramy na drobnym oczku. Najlepiej ziemniaki zetrzeć za pomocą tarczy trącej malaksera. Do startych ziemniaków i szalotki dodajemy kaszkę orkiszową, krupczatkę, jajko, sól, pieprz i posiekany lubczyk. Mieszamy.
Na patelni z nieprzywierającym dnem wlewamy olej. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.
Komentarze
Prześlij komentarz