Chrupiące placki ziemniaczane z kawiorem i jogurtem bałkańskim


Sekretnym chrupkości moich placków ziemniaczanych jest dodatek drobnej kaszki orkiszowej. Placki podałam z kremowym  jogurtem bałkańskim oraz kawiorem z łososia.

Składniki:

1 kg ziemniaków
szalotka
3 łyżki drobnej jasnej kaszki orkiszowej
łyżka mąki krupczatki
jajko
sól morska
pieprz kolorowy
mała gałązka lubczyku

olej do smażenia

jogurt bałkański
kawior z łososia
koperek

Wykonanie:

Obrane ziemniaki i szalotkę ścieramy na drobnym oczku. Najlepiej ziemniaki zetrzeć za pomocą tarczy trącej malaksera. Do startych ziemniaków i szalotki dodajemy kaszkę orkiszową, krupczatkę, jajko, sól, pieprz i posiekany lubczyk. Mieszamy.


Na patelni z nieprzywierającym dnem wlewamy olej.  Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.  Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.


 Placki podajemy z jogurtem bałkańskim, kawiorem i posypane koperkiem.



Komentarze

Popularne posty