Schab pieczony szpikowany chorizo

Pyszny soczysty kawałek mięsa, który można podać na gorąco, jak i po wystudzeniu jako wędlinę.

Składniki:

1 kg schabu wieprzowego QAFP
50 g mini chorizo, powinny być takiej samej długości co kawałek schabu
przyprawy:
gorczyca biała, płatki suszonej papryki czerwonej i zielonej,  ziarna kolendry, czosnek w płatkach, pieprz czarny, pieprz biały, kminek
50 ml domowej przyprawy do zup 

Wykonanie:

Schab nacinamy w środku długim cienkim nożem. W otwory wkładamy chorizo. Przyprawy lekko rozcieramy w moździerzu, mieszamy z przyprawą do zup. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy w 180°C przez godzinę. Po godzinie, mięso zostawiamy w wyłączonym piecyku przez 15-20 minut, aby trochę odpoczęło.
Mięso możemy  podawać na gorąco lub po ostudzeniu kroić w cienkie plastry i podawać jako wędlinę.



Komentarze

Popularne posty