Mini tarty z łososiem, fenkułem i mascarpone

Chrupiące ciasto i delikatny farsz rybno-warzywny. Takie mini tarty można podać na gorąco lub na zimno.

Składniki:

ciasto
200 g mąki krupczatki
200 g tłustego białego sera
200 g zimnego masła
pół łyżeczki soli

drobna kaszka orkiszowa

nadzienie:
fenkuł
300 g świeżego łososia, bez skóry i ości
3 łyżki mascarpone
sól ziołowa
pieprz kolorowy
sok z cytryny
domowa przyprawa do zup

przybranie:
koperek
kawior

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy za pomocą robota kuchennego. Ciasto wałkujemy.
Ciastem wykładamy foremki na mini tarty. Wierzch ciasta posypujemy kaszką orkiszową i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi robimy nadzienie.
Na maśle podsmażamy pokrojony koper włoski. Skrapiamy go przyprawą do zup i sokiem z cytryny. Do podduszonego fenkułu dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i dusimy 2-3 minuty.

Schłodzone ciasto wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C i podpiekamy przez 5-6 minut.
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz i podpiekamy 10 minut w 180°C.

Mini tarty możemy podawać na gorąco lub na zimno, obie wersje są pyszne podane z kawiorem i posypane koperkiem.

Komentarze

Popularne posty