Łosoś jurajski w panierce z łuskanym ziarnem konopi i salsą warzywną i awokado
Składniki:
2 płaty łososia jurajskiego, łącznie około 800g5 łyżek domowej przyprawy do zup i sosów
100 g masła
3 łyżki oleju
panierka:
bułka tarta i łuskane ziarna konopi, na głęboki talerz bułki tartej dałam 5 łyżek ziaren konopijajko
mąka krupczatka
salsa:
awokadopomidor malinowy
ogórek
czerwona cebula
szczypiorek
listki kolendry
2 łyżeczki domowej przyprawy do zup i sosów
2 łyżki oleju
sok z cytryny
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Rybę kroimy w kawałki. Skrapiamy ją przyprawą w płynie. Odstawiamy na 5 minut, żeby się zamarynowała.W czasie jak ryba się marynuje robimy salsę. Ogórka, pomidora i awokado, kroimy w równą kostkę. Cebulę cienko kroimy za pomocą mandoliny. Dodajemy posiekany szczypiorek i kolendrę. Salsę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i domową maggi. Doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem.
Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce wymieszanej z nasionami konopi. Smażymy na maśle wymieszanym z olejem. Ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży, żeby masło się nie spaliło. Usmażone kawałki ryby wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Rybę podajemy z kolorową salsą.
Komentarze
Prześlij komentarz