Łosoś jurajski w panierce z łuskanym ziarnem konopi i salsą warzywną i awokado

Łosoś jurajski w panierce z dodatkiem ziaren konopi i smażony na maśle jest pyszny. Dodatek kolorowej salsy dodatkowo podbija smak i wygląd potrawy.

Składniki:

2 płaty łososia jurajskiego, łącznie około 800g
5 łyżek domowej przyprawy do zup i sosów
100 g masła
3 łyżki oleju

panierka:

bułka tarta i łuskane ziarna konopi, na głęboki talerz bułki tartej dałam 5 łyżek ziaren konopi
jajko
mąka krupczatka

salsa:

awokado
pomidor malinowy
ogórek
czerwona cebula
szczypiorek
listki kolendry
2 łyżeczki domowej przyprawy do zup i sosów
2 łyżki oleju
sok z cytryny
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Rybę kroimy w kawałki. Skrapiamy ją przyprawą w płynie. Odstawiamy na 5 minut, żeby się zamarynowała.

W czasie jak ryba się marynuje robimy salsę. Ogórka, pomidora i awokado, kroimy w równą kostkę. Cebulę cienko kroimy za pomocą mandoliny. Dodajemy posiekany szczypiorek i kolendrę. Salsę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i domową maggi. Doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem.

Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce wymieszanej z nasionami konopi. Smażymy na maśle wymieszanym z olejem. Ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży, żeby masło się nie spaliło. Usmażone kawałki ryby wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Rybę podajemy z kolorową salsą.
 

Komentarze

Popularne posty