Wiosenna zupa na podsmażonych warzywach
Zupa na młodych warzywach, pełna smaku i aromatu. Niezwykłą głębię smaku zawdzięcza podsmażonym warzywom, domowej przyprawie w płynie oraz domowym kostkom maggi. Jak je zrobić znajdziecie w moich przepisach.
2-3 młode marchewki
młoda pietruszka
młody seler
młody por
kawałek fenkułu
łodyga selera naciowego
500g zielonych szparagów
szklanka mrożonego groszku
łyżka masła
2 domowe kostki maggi
2-3 łyżki domowej przyprawy do zupy
2-3 świeże liście laurowe
kilka ziaren angielskich
szczypta szafranu
pieprz kolorowy
Zupę doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym i opcjonalnie solą. Zupę można zaprawić kwaśną wiejską śmietaną, ale ja podałam czystą by w pełni cieszyć się smakiem wiosennych warzyw.
Składniki:
3 młode ziemniaki2-3 młode marchewki
młoda pietruszka
młody seler
młody por
kawałek fenkułu
łodyga selera naciowego
500g zielonych szparagów
szklanka mrożonego groszku
łyżka masła
2 domowe kostki maggi
2-3 łyżki domowej przyprawy do zupy
2-3 świeże liście laurowe
kilka ziaren angielskich
szczypta szafranu
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Obrane warzywa(ziemniaki, marchewkę, pietruszki, seler) kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Do warzyw dodajemy kostki maggi, ziarna ziela angielskiego, szafran i liście laurowe. Następnie dodajemy pokrojonego pora, fenkuł i selera naciowego. Dusimy, aż warzywa się przyrumienią, czyli około 5 minut. Do warzyw dolewamy około 4 szklanki zimnej wody (my lubimy bardzo gęste zupy, ale jak wolicie można dodać więcej wody). Gdy ziemniaki i marchewka są prawie miękkie dodajemy pokrojone w plasterki szparagi (prócz główek). Gotujemy razem 2-3 minuty. Na koniec dodajemy główki szparagów i zielony groszek i gotujemy kolejne 2-3 minuty.Zupę doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym i opcjonalnie solą. Zupę można zaprawić kwaśną wiejską śmietaną, ale ja podałam czystą by w pełni cieszyć się smakiem wiosennych warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz