Boczek pieczony z pastą adżyka

Pyszna domowa wędlina, pełna aromatu dzięki gruzińskiej paście paprykowej - Adżyka.

Składniki:

3 kg kawałek boczku bez skóry i żeber
200 g pasty Adżyka
cebula
3-4 ząbki czosnku
sól morska
kilka świeżych liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Boczek nacieramy solą, pastą Adżyka, przeciśniętym czosnkiem i startą na tarce cebulą. Boczek zwijamy i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Boczek wkładamy do brytfanny. Posypujemy zielem angielskim i listkami laurowymi. Przykrywamy przykrywką. Odstawiamy na noc do lodówki.



Wstawiamy do zimnego piecyka. Nastawiamy na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 180°C. Pieczemy przez 2,5 godziny. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut, żeby się przyrumienił. Upieczony boczek zostawiamy w brytfannie, aby trochę przestygł. Jeszcze ciepły wyjmujemy i przekładamy na półmisek do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

Popularne posty