Skorzonera duszona w maśle podana z jajkiem sadzonym
Składniki:
500 g skorzonery2 łyżki masła
sól morska
cukier
2 jajka sadzone
pieprz kolorowy
szczypiorek
Wykonanie:
Pod czarną skórką skorzonery kryje się biały miąższ. Korzeń skorzonery zawiera dużo kanalików mlecznych, dlatego po nacięciu obficie wydziela biały sok i dlatego należy obierać go w rękawiczkach. Korzenie płuczemy. Przekładamy do wody z sokiem z cytryny, żeby korzenie nie ściemniały.Na patelnię przekładamy obraną skorzonerę, dodajemy masło, 100 ml wody sól i cukier. Dusimy pod przykryciem, aż skorzonera będzie miękka.
Gdy wężymord jest już miękki na patelnię wbijamy jajka i je smażymy.
Skorzonerę wyjmujemy na talerze, podajemy z jajkiem, posypane pieprzem oraz szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz