Chłodnik z botwiny z borówkami, ogórkiem, czosnkiem i koperkiem

Na upały nie ma nic lepszego niż orzeźwiający chłodnik.

Składniki:

1 litr kefiru naturalnego
pęczek botwiny
ogórek gruntowy
ząbek czosnku
2 łyżki czerwonej borówki
łyżeczka miodu
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
łyżeczka sosu Worcestershire
pęczek koperku

jajka ugotowane na twardo do podania

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy posiekaną botwinę. Dodajemy borówki, miód, sól i sos Worcestershire. Studzimy.
 
Do miski przekładamy przestudzoną botwinę. Dodajemy startego na drobnym oczku ogórka i czosnek. Wsypujemy posiekany koperek, mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Schładzamy w lodówce.

Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Komentarze

Popularne posty