Chłodnik z botwiny z borówkami, ogórkiem, czosnkiem i koperkiem
Na upały nie ma nic lepszego niż orzeźwiający chłodnik.
Składniki:
1 litr kefiru naturalnego
pęczek botwiny
pęczek botwiny
ogórek gruntowy
ząbek czosnku
2 łyżki czerwonej borówki
łyżeczka miodu
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
łyżeczka sosu Worcestershire
pęczek koperku
jajka ugotowane na twardo do podania
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy posiekaną botwinę. Dodajemy borówki, miód, sól i sos Worcestershire. Studzimy.
Do miski przekładamy przestudzoną botwinę. Dodajemy startego na drobnym oczku ogórka i czosnek. Wsypujemy posiekany koperek, mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Schładzamy w lodówce.
Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz