Grzanki francuskie w orzechach laskowych

Grzanki francuskie idealne na gorące śniadanie. Idealne z miodem i cynamonem lub z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, malinami i miętą.

Składniki:

1/2 bułki wrocławskiej/paryskiej, najlepiej lekko czerstwej
200 ml słodkiej śmietanki
3 jajka
szczypta soli
szklanka zmielonych orzechów laskowych
 
masło klarowane do smażenia

do podania:
miód
cynamon

krem czekoladowy
bita śmietana
maliny mięta

lub
ulubiony dżem

Wykonanie:

Bułkę wrocławską kroimy na kromki.
Śmietankę mieszamy z jajkami i solą.
Kromki maczamy w śmietanie z jajkami, a następnie panierujemy w orzechach. Smażymy na rumiany kolor na maśle.

Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.




 

Komentarze

Popularne posty