Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami
Prosty, a jednocześnie bardzo smaczny obiad.
Składniki:
4 uda z kurczaka
litr kefiru
pęczek koperku
150 ml domowej przyprawy do zup
5-6 ziarenek pieprzu syczuańskiego
pieprz kolorowy
4 łyżeczki konfitury z czerwonej borówki
ziemniaki szafranowe:
1 kg młodych ziemniaków
150 ml domowej przyprawy do zup
cebula
2 łyżki masła
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta szafranu
Wykonanie:
Kurczaka przekładamy do naczynia posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy kefirem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Kurczaka osuszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy pieprzem kolorowym. Dolewamy przyprawę w płynie, wsypujemy ziarenka pieprzu syczuańskiego.
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ósemki, cebulę kroimy w pióra. Przekładamy do drugiego naczynia do zapiekania. Polewamy przyprawą w płynie i roztopionym masłem, posypujemy przyprawami dokładnie mieszamy, przykrywamy.
Kurczaka i ziemniaki pieczemy przez godzinę w 180°C. Kurczaka co jakiś czas polewamy sokiem spod pieczenia. Na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaki odkrywamy, by się zrumieniły.
Upieczonego kurczaka i ziemniaki posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz