Udka kurczaka z pieprzem syczuańskim i borówką podane z paprykowo-szafranowymi ziemniaczkami

 Prosty, a jednocześnie bardzo smaczny obiad.

Składniki:

4 uda z kurczaka
litr kefiru
pęczek koperku

5-6 ziarenek pieprzu syczuańskiego
pieprz kolorowy
 
4 łyżeczki konfitury z czerwonej borówki
 
ziemniaki szafranowe:
1 kg młodych ziemniaków
cebula
2 łyżki masła
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta szafranu 

Wykonanie:

Kurczaka przekładamy do naczynia posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy kefirem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Kurczaka osuszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy pieprzem kolorowym. Dolewamy przyprawę w płynie, wsypujemy ziarenka pieprzu syczuańskiego.

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ósemki, cebulę kroimy w pióra. Przekładamy do drugiego naczynia do zapiekania. Polewamy przyprawą w płynie i roztopionym masłem, posypujemy przyprawami dokładnie mieszamy, przykrywamy.

Kurczaka i ziemniaki pieczemy przez godzinę w 180°C. Kurczaka co jakiś czas polewamy sokiem spod pieczenia. Na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaki odkrywamy, by się zrumieniły.

Upieczonego kurczaka i ziemniaki posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.
 
 
 
 

Komentarze

Popularne posty