Kiszony topinambur

 
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty znów staje się bardzo popularny i na nowo zostaje odkryty w kuchni. Topinambur ma wiele właściwości korzystnie wpływających na kondycję naszego organizmu: pozytywnie oddziałuje m.in. na układ nerwowy, trawienny oraz działanie mięśnia sercowego. Kiszony topinambur nie tylko jest bardzo smaczny, ale i prosty w wykonaniu.
 

Składniki:

solanka: litr wody 1 łyżka soli morskiej
1 kg bulw topinamburu
 
czosnek
świeże liście laurowe
gorczyca
ziarna kolendry
koper
estragon
korzeń chrzanu 

Wykonanie:

Ciepłą wodę mieszamy z solą.
Do wyparzonych słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym, pół łyżeczki ziaren gorczycy, pół łyżeczki ziaren kolendry, gałązce kopru, pół łyżeczki suszonego estragonu i plasterku chrzanu. Do słoika wkładamy dokładnie wyszorowane bulwy topinamburu. Zalewamy solanką. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy na minimum tydzień do zakiszenia. Ukiszone przechowujemy w lodówce lub piwnicy.

 

Komentarze

Popularne posty