Pieczone młode ziemniaki z pokrzywą
Uwielbiam połączenie pokrzywy z ziemniakami. Tak podane ziemniaki to wspaniały dodatek do dania głównego. Mogą być samodzielnym letnim daniem wystarczy podać je ze zsiadłym mlekiem lub kremowym jogurtem.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
sól morska
3 łyżki oleju
łyżeczka miodu
około 10 listków pokrzywy
Wykonanie:
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy w półksiężyce najlepiej karbowanym nożem. Polewamy olejem, miodem i posypujemy solą. Dokładnie masujemy ziemniaczki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez 35 minut, na środkowym poziomie. Na ostatnie 5 minut, blachę układamy na najwyższy poziom i pieczemy przez 3-5 minut na funkcji grill.
Pokrzywę siekamy, posypujemy nią gorące ziemniaki. Ziemniaki lekko dosalamy przyprawą warzywną.
Komentarze
Prześlij komentarz