Cielęcina ziołowo-czosnkowa


Tak przygotowana cielęcina znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno jako wędlina.

Składniki:

500 g cielęciny zadniej
ząbek czosnku
100 g miękkiego masła
natka pietruszki
szczypiorek
sól morska
 
kilka pomidorków koktajlowych
kilka jabłuszek kaparowych
pół główki czosnku

Wykonanie:

Oczyszczone mięso przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Mięso dosłownie chwilę parzymy, aż zbieleje. W ten sposób zamykamy soki w środku mięsa. Mięso osuszamy.

Masło miksujemy z czosnkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i solą morską.
Mięso dokładnie smarujemy masłem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

 

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa dokładamy pomidorki koktajlowe, jabłuszka kaparowe i pół główki czosnku. Pieczemy w 200°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu mięso zostawiamy na 10-15 minut żeby odpoczęło. 

Tak przygotowana cielęcina wyśmienicie smakuje na gorąco lub po wystudzeniu jako wędlina do kanapek.



Komentarze

Popularne posty