Cielęcina ziołowo-czosnkowa
Tak przygotowana cielęcina znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno jako wędlina.
Składniki:
500 g cielęciny zadniej
ząbek czosnku
100 g miękkiego masła
natka pietruszki
szczypiorek
sól morska
kilka pomidorków koktajlowych
kilka jabłuszek kaparowych
pół główki czosnku
Wykonanie:
Oczyszczone mięso przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Mięso dosłownie chwilę parzymy, aż zbieleje. W ten sposób zamykamy soki w środku mięsa. Mięso osuszamy.
Masło miksujemy z czosnkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i solą morską.
Mięso dokładnie smarujemy masłem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa dokładamy pomidorki koktajlowe, jabłuszka kaparowe i pół główki czosnku. Pieczemy w 200°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu mięso zostawiamy na 10-15 minut żeby odpoczęło.
Tak przygotowana cielęcina wyśmienicie smakuje na gorąco lub po wystudzeniu jako wędlina do kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz