Kotlety schabowe nadziewane serem górskim
Pyszne kotlety schabowe nadziewane wędzonym górskim serem podane z topinamburem i borówką smakują wybornie.
Składniki:
kotlety:
8 plastrów schabu
300 g sera górskiego wędzonego lub oscypka
sól morska
pieprz kolorowy
krupczatka
jajko
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia
borówki w miodzie:
500 g borówki czerwonej
100 ml brandy
5-6 łyżek miodu
łyżeczka soli morskiej
pieczony topinambur:
500 g topinamburu
sól morska
pieprz kolorowy
olej
Wykonanie:
KOTLETY:
Plastry schabu cienko rozbijamy przez folię najlepiej grubszą, dlatego użyłam foli do próżniowania żywności. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
Ser kroimy na 4 grube plastry.
Na plastrze mięsa układamy ser, przykrywamy drugim plastrem mięsa. Brzegi mięsa wokół sera rozbijamy tłuczkiem do mięsa, żeby się ze sobą połączyły. Mięso formujemy w okrągłe kotlety.
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
BORÓWKI W MIODZIE:
Do rondelka wlewamy brandy, miód. Wsypujemy borówki i sól. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
PIECZONY TOPINAMBUR:
Topinambur dokładnie myjemy. Kroimy w słupki. Mieszamy z olejem, solą i pieprzem. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.
Kotlety podajemy z ulubioną sałatką, frytkami z topinamburu oraz borówkami w miodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz