Pieczony mostek cielęcy z suszonymi borowikami i cebulą
Cielęcina to bardzo delikatne mięso dlatego należy bardzo uważać, żeby nie zdominować dodatkami jej delikatnego mlecznego smaku. Mostek cielęcy posmarowałam obficie masłem borowikowym dzięki czemu mięso było niezwykle kruche i soczyste.
Składniki:
800 g mostka cielęcego
150 g miękkiego masła
2 suszone kapelusze prawdziwków
cebula
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
pół łyżeczki soli morskiej
główka czosnku
Wykonanie:
Oczyszczone mięso przekładamy do miski i
zalewamy wrzątkiem. Mięso dosłownie chwilę parzymy, aż zbieleje. W ten
sposób zamykamy soki w środku mięsa. Mięso osuszamy.
Masło miksujemy z pokruszonymi prawdziwkami, listkami tymianku i rozmarynu, cebulą oraz solą morską.
Mięso dokładnie smarujemy masłem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do mięsa dokładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Pieczemy w 200°C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu mięso zostawiamy na 10-15 minut żeby odpoczęło.
Tak przygotowana cielęcina wyśmienicie smakuje na gorąco lub po wystudzeniu jako wędlina do kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz