Proste ciasto na kefirze z czerwoną porzeczką, śliwkami i morelami z orzechową kruszonką
Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem kefiru, białego rumu z soczystymi letnimi owocami, które posypałam mielonym
cynamonem, kardamonem oraz szczyptą zmielonego goździka. Na wierzchu
chrupiąca orzechowa kruszonka. Wyszło znów pyszne ciasto jak u
babci.
Składniki:
proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm:
7 jajek
1,5 szklanki cukru
kieliszek białego rumu
200 ml kefiru naturalnego
płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
3 szklanki mąki typ 405
7 jajek
1,5 szklanki cukru
kieliszek białego rumu
200 ml kefiru naturalnego
płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
3 szklanki mąki typ 405
cream of tartar na czubek łyżeczki
Szczypta soli
kruszonka:
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
50 gramów zimnego masła 82%
3 łyżki cukru
łyżeczka zmielonego cynamonu
zmielony kardamon na czubek łyżeczki
zmielony goździk szczypta
owoce: śliwki, morele,czerwone porzeczki
Cukier puder do posypania przed podaniem
Wykonanie:
Kruszonka:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.
Ciasto:
Jajka, cukier kryształ, sól, cream of tartar oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia/sodę oraz kefir. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy świeże owoce.
Cynamon, mieszamy z kardamonem i goździkiem. Owoce posypujemy przyprawami i schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz