Udka kurczaka z kolorową papryką, czerwoną cebulą i młodymi ziemniakami
Soczyste kawałki kurczaka z dodatkiem kolorowej papryki, młodych ziemniaków i czerwonej cebuli.
Składniki:
4 udka kurczaka
litr kefiru naturalnego
główka czosnku
papryka ramiro
4 mini papryczki żółte i pomarańczowe
cebula czerwona
4 młode ziemniaki
główka czosnku
100 ml domowej przyprawy w płynie
łyżka masła grzybowego
łyżka syropu klonowego
tymianek
rozmaryn
pieprz kolorowy
natka pietruszki
Wykonanie:
Kawałki kurczaka zalewamy kefirem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Do naczynia, w którym będziemy piec kurczaka układamy pokrojone w kawałki warzywa. Zalewamy przyprawą w płynie. Na warzywach układamy kawałki osuszonego kurczaka. Nacieramy go przyprawą warzywną, pieprzem kolorowym i masłem. Posypujemy tymiankiem i rozmarynem oraz polewamy syropem klonowym. Między kurczaka układamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Co jakiś czas polewamy mięso smakiem od pieczenia. Kurczaka podajemy posypanego natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz