Kurczak pieczony w całości z fenkułem, batatami i topinamburem
Uwielbiam obiady, które praktycznie robią się same. Sekretem smaku oczywiście jest jakość składników, a połączenie ich ze sobą daje na prawdę ciekawy efekt wizualny i smakowy.
Składniki:
kurczak najlepiej domowy lub z chowu bez antybiotyków i GMO
sól morska
pieprz kolorowy
200 g masła, miałam wiejskie
1-2 cm kawałek świeżego imbiru
2 bataty
fenkuł
250 g topinamburu
2 czerwone cebule
główka czosnku
klika pomidorków koktajlowych
2-3 papryczki chili
ziele angielskie
świeży liść laurowy
250 ml cydru
150 ml domowej przyprawy do zup lub bulionu warzywnego
Wykonanie:
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie z solą morską przez około godzinę. Kurczaka osuszamy. Następnie kurczaka dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Pod skórę kurczaka wkładamy kawałki masła. Resztą masła nacieramy kurczaka.
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone warzywa. Polewamy je przyprawą do zup i cydrem.
Na warzywach układamy kurczaka.
Pieczemy w 180°C przez 1,5-2 godziny w zależności od kurczaka. Co jakiś czas kurczaka polewamy sosem spod warzyw i mięsa. Upieczonego kurczaka posypujemy natką fenkułu.
Komentarze
Prześlij komentarz