Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze


Gołąbki z młodej włoskiej kapusty z nadzieniem drobiowym z dodatkiem boczniaków i pęczaku. Gotowe gołąbki podałam polane sosem śmietanowym z boczniakami.

Składniki:

gołąbki:
młoda włoska kapusta
800 g mięsa z udek kurczaka
cebula
pół szklanki pęczaku
200 g boczniaków
gałązka lubczyku
pieprz kolorowy 

kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
 
sos:
150 g boczniaków
250 ml słodkiej śmietanki
klika kropli soku cytrynowego
pieprz kolorowy
zmielony kwiat muszkatu
tymianek
rozmaryn

Wykonanie:

Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę sparzamy w osolonym wrzątku i  oddzielamy liście.

Boczniaki kroimy i podsmażamy na suchej patelni. Grzyby muszą się przyrumienić. Przyrumienione grzyby lekko solimy.

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła grzybowego. 
Mięso, cebulę i lubczyki mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy zmielone mięso, ugotowany pęczak i podsmażone grzyby. Doprawiamy do smaku przyprawą warzywną i pieprzem kolorowym.

 W liście kapusty zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Posypujemy listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy przez 60 minut.

 W czasie, gdy gołąbki się parują przygotowujemy sos.
Boczniaki kroimy w drobną kostkę. Rumienimy je na suchej patelni, gdy są już zrumienione dodajemy masło, sok cytrynowy i sól. Dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, macis oraz tymiankiem i rozmarynem.

Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem śmietanowo-grzybowym.


 

Komentarze

Popularne posty