Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty z nadzieniem drobiowym z dodatkiem boczniaków i pęczaku. Gotowe gołąbki podałam polane sosem śmietanowym z boczniakami.
Składniki:
gołąbki:
młoda włoska kapusta
800 g mięsa z udek kurczaka
cebula
pół szklanki pęczaku
200 g boczniaków
łyżka masła grzybowego
gałązka lubczyku
domowa przyprawa warzywna lub sól morska
pieprz kolorowy
kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
sos:
150 g boczniaków
łyżeczka masła grzybowego
250 ml słodkiej śmietanki
klika kropli soku cytrynowego
domowa przyprawa warzywna lub sól morska
pieprz kolorowyzmielony kwiat muszkatu
tymianek
rozmaryn
Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę sparzamy w osolonym wrzątku i oddzielamy liście.
Boczniaki kroimy i podsmażamy na suchej patelni. Grzyby muszą się przyrumienić. Przyrumienione grzyby lekko solimy.
Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła grzybowego.
Mięso, cebulę i lubczyki mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy zmielone mięso, ugotowany pęczak i podsmażone grzyby. Doprawiamy do smaku przyprawą warzywną i pieprzem kolorowym.
W liście kapusty zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Posypujemy listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy przez 60 minut.
W czasie, gdy gołąbki się parują przygotowujemy sos.
Boczniaki kroimy w drobną kostkę. Rumienimy je na suchej patelni, gdy są już zrumienione dodajemy masło, sok cytrynowy i sól. Dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, macis oraz tymiankiem i rozmarynem.
Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem śmietanowo-grzybowym.
Komentarze
Prześlij komentarz