Ekspresowe pikle warzywne - cukinia, cebula, papryka

Cienko pokrojone warzywa zalewamy słodko-kwaśną zalewą i po wystudzeniu odstawiamy do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszną sałatkę warzywną gotową do spożycia jeszcze tego samego dnia.

Składniki:

młoda cukinia
czerwona cebula
2 słodkie czerwone mini papryczki
2 słodkie żółte mini papryczki
 
zalewa:
150 ml wody
50 ml octu winnego z sherry
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
pół łyżeczki gorczycy
pół łyżeczki ziaren kolendry
kilka ziaren kozieradki
papryczka chili
ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki

Wykonanie:

Warzywa kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Układamy warstwami w słoikach.

Składniki na zalewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy.

Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Słoiki zamykamy. Po ostudzeniu przekładamy do lodówki. Po schłodzeniu podajemy jako dodatek do obiadu lub kanapek.






 


Komentarze

Popularne posty