Rozetki z kurczaka na makaronie z pesto


Dzięki nacięciom kurczak nie tylko wygląda fantazyjnie, ale jest również bardzo smaczny i chrupiący.
 

Składniki:

3 filety z piersi kurczaka QAFP
300 ml maślanki
sól ziołowa
pieprz kolorowy
 
125 g chipsów, użyłam GO PURE o smaku paprykowym
 
olej do smażenia
 
500 g makaronu
pęczek bazylii
2 gałązki lubczyku
2 ząbki czosnku
100 sera grana padano
2-3 łyżki orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
200 ml oliwy z oliwek
sól morska
pieprz kolorowy
sok z cytryny
 

Wykonanie:

Filet z piersi kurczaka układamy między pałeczki do sushi i nacinamy.

Maślankę mieszamy z solą ziołową i kolorowym pieprzem. Filety zanurzamy w maślance, odstawiamy na noc do lodówki. 
Chipsy kruszymy. Filety osączamy z nadmiaru maślanki. Panierujemy w pokruszonych chipsach.

Mięso zwijamy i spinamy wykałaczką. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż ładnie się przyrumieni.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Składniki na pesto miksujemy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem kolorowym. Makaron mieszamy z przygotowanym pesto. Dolewamy chochelkę wrzątku od gotowania makaronu, mieszamy.

Rozetkę z kurczaka podajemy na makaronie z pesto. Posypujemy pozostałymi okruszkami chipsów.


Porada: To danie to minimum składników i maksimum smaku, dlatego warto użyć dobrego jakościowo kurczaka i chipsów(najlepiej takich, które w swoim składzie zawierają tylko ziemniaki, olej i przyprawy).

Komentarze

Popularne posty