Twistery drobiowo-ziemniaczane
Młode ziemniaki pokroiłam w spiralki. W szczeliny powkładałam pokrojoną w cienkie paski pierś kurczaka. Twistery podsmażyłam, a następnie dopiekłam w piecyku. W ten sposób wyszły pyszne, chrupiące ziemniaczki nadziane kawałkami pikantnie przyprawionego kurczaka.
Składniki:
3 piersi kurczaka
litr maślanki
6 średniej wielkości młodych ziemniaków
sól ziołowa
pieprz kolorowy
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
cebula granulowana
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi kurczaka układamy w naczyniu, zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki.
Ziemniaki dokładnie myjemy. Wbijamy je na długie wykałaczki.
Ziemniaki nacinamy nożem tworząc spiralki. W tym celu nóż pod kątem wbijamy w ziemniaka i obracając w dłoni nacinamy plasterki. Ziemniaki rozciągamy na wykałaczce. Ziemniaki oprószamy solą i pieprzem.
Piersi osuszamy z maślanki. Kroimy je w długie cienkie paski. Doprawiamy przyprawami. Paski kurczaka układamy spiralnie między plasterki ziemniaka. Plasterki ziemniaka zsuwamy, żeby mięso z kurczaka nie wypadło podczas smażenia. Panierujemy w bułce tartej.
Twistery obsmażamy na głębokim oleju. Następnie przekładamy na blachę i dopiekamy w 180°C przez 20-25 minut. Podajemy z ulubioną surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz