Podudzia indyka pieczone w sosie Bloody Mary (Krwawa Mary)


Pyszny sposób na podudzia z indyka. Mięso pieczone jest w sosie na bazie keczupu, brandy i sosu worcestershire.

Składniki:

2 podudzia indycze, najlepiej wiejskiej hodowli
500 ml maślanki

100 ml keczupu
100 ml bulionu drobiowego
50 ml brandy
50 ml syropu klonowego
łyżeczka sosu worcestershire
sól morska
pieprz kolorowy
gałązka rozmarynu
główka czosnku
kilka papryczek chili
 

Wykonanie:

Podudzia zalewamy maślanką i odstawiamy na noc do lodówki. Dzięki maślance mięso skruszeje, jednocześnie zostanie soczyste po upieczeniu.

Mięso osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Keczup mieszamy z przyprawą do zup, bulionem, brandy, syropem klonowym i sosem worcestershire. Sosem zalewamy mięso. Główkę czosnku kroimy na pół i układamy przy indyku. Przy mięsie układamy rozmaryn oraz papryczki.

Pieczemy przez około godzinę w 200°C co jakiś czas obracając i polewając mięso sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi warzywami.



Komentarze

Popularne posty