Pieczone młode ziemniaki z serem i ziołami
Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku, a roztopiony żółty ser i zioła dodają smaku i aromatu.
Składniki:
1 kg ugotowanych drobnych młodych ziemniaków w mundurkach
1-2 łyżki masła
100 g startego żółtego sera
ząbek czosnku
natka pietruszki
chili w płatkach
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy ręką. Masło roztapiamy w dłoniach i dokładnie wcieramy każdego ziemniaka. Ziemniaki układamy w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Pieczemy około 30 minut w 200°C. Ser mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, natką pietruszki i płatkami chili. Serem z przyprawami posypujemy ziemniaki. Zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz