Kurczak nadziewany pęczakiem i kaniami w brandy


Pyszny, wiejski kurczak nadziewany pęczakiem i kaniami pieczony w brandy. Podczas pieczenia alkohol odparowuje, ale pozostaje smak i aromat.

Składniki:

wiejski kurczak
pół szklanki pęczaku
8-10 kapeluszy kani
3-4 szalotki
łyżka masła
sól ziołowa
pieprz kolorowy
tymianek
kilka kropli soku z cytryny
2 szklanki wody

150 ml brandy

Wykonanie:

Kurczaka oddzielamy od kości.  Moczymy w zimnej wodzie z solą.

Na maśle podsmażamy szalotki, do cebuli dodajemy drobno posiekane kanie.

Do cebuli i grzybów dosypujemy pęczak, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy do momentu odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, tymiankiem, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Nadziewamy farszem, zszywamy. Kurczaka podlewamy brandy pieczemy początkowo w 200°C, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 150­°C i pieczemy 1,5-2 godziny. Co jakiś czas podlewamy sokiem i przewracamy kurczaka, by równomiernie się przyrumienił.
 
 Kurczaka możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.
 
 
 

Komentarze

Popularne posty