Bezmięsny pasztet grzybowy
Esencjonalna galaretka grzybowa, a pod nią skryty aksamitny pasztet pieczarkowy. Dodam, że pasztet jest pyszny oraz bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
800 g pieczarek
6 szalotek
sól morska
pieprz kolorowy
50 ml brandy
główka pieczonego czosnku
150 g masła grzybowego
100 g masła
galaretka grzybowa:
3-4 suszone prawdziwiki
50 ml sosu sojowego
kilka kropli sosu Worcestershire
żelatyna w płatkach 3-4 płatki lub agar
Wykonanie:
Galaretka grzybowa:
Suszone grzyby zalewamy 250 ml wrzącej wody. Odstawiamy na 1-2 godziny do wystudzenia. Suszone grzyby wyjmujemy z wywaru. Do wywaru dodajemy sos sojowy i kilka kropli sosu Worcestershire. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy, aż się rozpuści. Ponownie studzimy.
Pasztet:
Pieczarki w całości przekładamy na głęboką patelnię i rumienimy. Dodajemy masło grzybowe, ząbki upieczonego czosnku, suszone grzyby(pozostałe od przygotowania galaretki) i dusimy. Wlewamy brandy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym. Lekko ciepłe grzyby wraz z sosem, który wytworzył podczas duszenia przekładamy do malaksera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę miksujemy. Pasztet przekładamy do słoiczków.
Na wierzch każdego wlewamy kilka łyżek galaretki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Taki pasztet najlepiej smakuje na grzankach z bułki francuskiej.
Porada: Pieczony czosnek pozbawiony jest tak ostrego smaku jakim charakteryzuje się świeży. Aby przygotować pieczony czosnek należy główkę czosnku przekroić na pół, posypać solą i skropić olejem, owinąć w papier do pieczenia i piec w 200°C około 20 minut, aż będzie miękki.
Komentarze
Prześlij komentarz