Udka kurczaka z kukurydzą, papryką, pieczarkami, młodymi ziemniakami i jarmużem

Obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy poukładać wszystkie produkty w naczyniu i upiec, a po godzinie mamy pyszny i kolorowy obiad.

Składniki:

3 udka kurczaka
800 ml kefiru naturalnego
 
kolba kukurydzy
250 g pieczarek
czerwona cebula
4 młode ziemniaki
4 słodkie mini papryczki
sól ziołowa
pieprz kolorowy
250 ml słodkiej śmietanki
łyżka masła 
 
4 liście jarmużu
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy cytryny
pieprz czarny
pieprz czerwony

Wykonanie:

Kawałki kurczaka zalewamy kefirem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Do naczynia, w którym będziemy piec kurczaka układamy pokrojone w ósemki ziemniaki, cebulę pokrojoną w pióra, kolbę kukurydzy pokrojoną w około 4 cm kawałki, pieczarki pokrojone na pół oraz mini papryki przekrojone wzdłuż na pół. Zalewamy przyprawą w płynie. Na warzywach układamy kawałki osuszonego kurczaka. Nacieramy go solą, pieprzem kolorowym i masłem. 
Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Do kurczaka dolewamy śmietankę i pieczemy w 150°C przez kolejne 30 minut. 
 
Jarmuż rwiemy na kawałki, polewamy go olejem, sokiem z cytryny, domową przyprawą w płynie oraz posypujemy mielonym czarnym pieprzem oraz ziarenkami czerwonego pieprzu. Jarmuż dokładnie mieszamy, aby listki dokładnie pokryły się sosem. 
 
Między kurczaka wkładamy listki jarmużu.


 

Komentarze

Popularne posty