Udka kurczaka z kukurydzą, papryką, pieczarkami, młodymi ziemniakami i jarmużem
Obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy poukładać wszystkie produkty w naczyniu i upiec, a po godzinie mamy pyszny i kolorowy obiad.
Składniki:
3 udka kurczaka
800 ml kefiru naturalnego
kolba kukurydzy
250 g pieczarek
czerwona cebula
4 młode ziemniaki
4 słodkie mini papryczki
sól ziołowa
pieprz kolorowy
250 ml słodkiej śmietanki
100 ml domowej przyprawy w płynie
łyżka masła
4 liście jarmużu
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy cytryny
pieprz czarny
pieprz czerwony
Wykonanie:
Kawałki kurczaka zalewamy kefirem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Do kurczaka dolewamy śmietankę i pieczemy w 150°C przez kolejne 30 minut.
Jarmuż rwiemy na kawałki, polewamy go olejem, sokiem z cytryny, domową przyprawą w płynie oraz posypujemy mielonym czarnym pieprzem oraz ziarenkami czerwonego pieprzu. Jarmuż dokładnie mieszamy, aby listki dokładnie pokryły się sosem.
Między kurczaka wkładamy listki jarmużu.
Komentarze
Prześlij komentarz