Wolno pieczone żeberka cielęce z warzywami
Wolno pieczone żeberka cielęce z warzywami to wspaniała propozycja obiadu, który od początku do końca praktycznie robi się sam.
Składniki:
700-800 g żeberek cielęcych
4-5 młode cebulki ze szczypiorkiem
fenkuł
5-6 młodych ziemniaków
5-6 młodych mini marchewek
100 ml brandy
100 g masła
główka czosnku
sól morska lub domowa przyprawa warzywna
Wykonanie:
W naczyniu do zapiekania układamy pokrojone w kawałki warzywa. Posypujemy je solą i polewamy brandy. Na warzywach układamy żeberka. Na żeberkach układamy cebulę i masło.
Wstawiamy do piecyka nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy 2 godziny pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie to je odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5-10 minut, aż się zrumieni. Podajemy posypane szczypiorkiem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz