Przyprawa pomidorowa w proszku
Aromat dojrzewających w słońcu pomidorów zamknięty w domowej przyprawie wzbogaci smak sosów, zup i sałatek.
Składniki:
500 g grubej soli morskiej
1 kg pomidorów
czerwona cebula
ząbek czosnku
2-3 gałązki natki pietruszki
gałązka lubczyku
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Na papier do pieczenia wysypujemy sól. Na soli układamy pomidory pokrojone w plasterki, cebulę w krążki, czosnek przeciśnięty lub w plasterkach i posiekane zioła. Suszymy w piecyku w temperaturze 80°C przez około 4 godziny - aż wszystko będzie dobrze wysuszone.
Warzywa i sól przekładamy do młynka do przypraw i mielimy. Jeśli wolicie, aby przyprawa miała większe kawałki warzyw zmiksujcie ją w malakserze.
Komentarze
Prześlij komentarz